Любими продукти е една от полезните функции на нашия сайт.
Тя дава възможност на регистрираните потребители да добавят в личен списък избрани от тях продукти.
По този начин се спестява търсенето на често купувани или наблюдавани артикули.
Все още не сте разглеждали продукти при това посещение на сайта.
Можете да влезете с или , които сте използвали за регистрация в сайта.

Как да заредим операционна система от флашка

Печат

( 15 Гласа )

boot-usb-flash-driveОсвен за съхранение и прехвърляне на данни, преносимата памет, известна като USB Flash Drive или наложилото се „флашка”, може да бъде много полезна и за зареждане на операционна система. По този начин на нея могат да се качат програми, които тестват машината чрез DOS, за препрограмиране (flash) на bios-а на дъното или дори операционна система или нейна инсталация.

Важно е да се отбележи, че не всички дънни платки поддържат възможността да се зареди система от преносима памет. Наскоро дори попаднах на лаптопи, чиито bios беше заключен и можеше да се зареди само една конкретна операционна система. Можете да проверите това като включите паметта в USB слот, влезете в BIOS-а и в частта BOOT проверите дали я виждате като устройство. При различните bios-и са необходими промени и на други места, но това не е предмет на тази статия.

 

Стандартно партишънът (partition) на флашката е първичен (Primary), но не е активен (Active). За да може да зареди системата от нея, трябва да го направим активен и да копираме върху него системни файлове, според операционната система, която искаме да заредим: Windows ’98, DOS или друга.


Ето как това може да стане под Windows XP:

1Като начало ни е необходима boot дискета. Можем да си направим такава лесно, стига да разполагаме с флопи дисково устройство. Ако нямаме такова, всяка една машина, на която има ще ни свърши работа. Слагаме дискетата и я форматираме като не забравяме да посочим, че трябва да е системна. След като завърши формата, копираме системните файлове от дискетата в нова директория (папка), която в този случай сме нарекли DOS system files. Файловете, които ни интересуват са COMMAND.COM, IO.SYS и MSDOS.SYS.


Ако не ги виждате на дискетата, това е защото по подразбиране системните файлове са скрити. За да ги видите отворете MyComputer и горе в менюто изберете Tools, Folder Options, View. Махнете чавката от Hide Protected operating system files (Recommended) и потвърдете с OK.

 

Сега вече виждате системните файлове от дискетата и спокойно можете да ги изкопирате в създадената директория DOS system files. Добра идея е да ги архивирате, защото със сигурност ще потрябват отново.


След като приключите всичко по направата на BOOT USB Flash Drive, не забравяйте да върнете чавката на Hide Protected operating system files (Recommended), за да не изтриете без да искате някой системен файл на Windows.

 

2Свалете си тази програма  usb_format.zip Благодарности за нея можем да изкажем на създателите на Hiren's BootCD.

3Сложете флаш паметта в USB слот на компютъра.

4Разархивирайте и стартирайте usb_format.exe.

 

USB format

 

5Уверете се, че в частта Device програмата е познала устройството.

6Изберете опциите, които са показани на снимката. В случай че системните файлове, които направихте се намират в друга директория или на самото флопи, променете пътя в using DOS system files located at:

7След като натиснете Start, получавате предупредително съобщение, че всички файлове от преносимата памет ще бъдат изтрити. Ако сте сигурни, че не сте забравили нещо важно на паметта, натиснете Yes и продължаваме.

 

USB format warning

8И за финал получаваме желаното съобщение:

 

USB format final

 

Вашата флашка, чрез която можете да заредите операционна система е напълно готова. Smile

 

Категории продукти